Tilvenningsprosessen

For mange foreldre kan det oppleves vanskelig å skulle forlate barnet i barnehagen. De fleste foreldre føler usikkerhet i forhold til om de gjør det rette for barnet, eller om barnet vil trives i barnehagen. Vi i Sjiraffen Barnehage ønsker å ha en åpen dialog med foreldre om nettopp dette. Dere må ikke være redde for å fortelle oss hvordan dere opplever denne prosessen, og er det vondt og vanskelig så gi oss beskjed. Sammen står vi mye sterkere.

1. Vær konsekvent

Fortell barnet at du skal gå og gå når du har sagt du skal gjøre det. Sier du hadet, og likevel ikke går fra barnehagen, eller du blir for å vente på en reaksjon fra barnet, kan tilvenningsperioden bli forlenget fordi barnet blir usikkert pga din usikkerhet.
Det er viktig at barnet får erfaring med at foreldrene ikke går før de sier fra og at de kommer tilbake etter en tid.

2. Si alltid hadet når du drar fra barnehagen
Ikke la deg friste med å snike deg ut uten at barnet merker det. Det kan gjøre barnet utrygt. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake.
Dette skaper forutsigbarhet for barnet.

3. Tenk over hvor lenge du blir i barnehagen
Blir du værende i barnehagen i ”timesvis” kan barnet tro at også du skal være i barnehagen daglig, noe som også kan være med på å forlenge tilvenningsperioden.

4. Hva om barnet gråter?
Om du forlater et barn som gråter og klamrer seg fast til deg, er det ikke unaturlig å føle seg som en dårlig forelder og tenke at barnehage var en dårlig idè.
Trøst deg med at vår erfaring viser at barnets gråt stilner like etter at foreldrene er reist.
Vi pleier alltid å ringe eller sende en sms for å fortelle hvordan det går, og det er fullt ”lovlig” at dere foreldre ringer barnehagen for å høre hvordan det går med barnet deres.

5. Gode relasjoner
At barnet ser at foreldrene er trygge på de voksne i barnehagen, gjør at lettere for barnet å godta at foreldrene forlater barnehagen.